Skontaktuj się z nami 52 384 58 45

Nasze przepisy

Nasze produkty znakomicie smakują zastosowane w wielu potrawach oraz doskonale nadają się do przygotowania na grillu.

Bigos ze Smażonką i Białym salcesonem

Do dużego garnka włożyć 75 dag kapusty kiszonej i 75 dag poszatkowanej kapusty białej.

Dodać pokrojoną w plasterki i uprzednio zrumienioną na patelni cebulę oraz 75 dag dowolnego mięsa np. chudego boczku wędzonego.

Następnie włożyć mięso do kapusty, dodać pokrojony w kostkę Salceson biały, 4 łyżki Smażonki, grzyby suszone, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz śliwki suszone, posolić do smaku. Zalać ½ litra wody i gotować. Dla lepszego smaku dolać pod koniec szklankę czerwonego wina. Gotować jeszcze przez 15 minut. Z wina powinien odparować alkohol.

Krupnik z Kaszanką białą

Ugotować wywar ze schabu, włoszczyzny i suszonych grzybów.

Do zupy włożyć Białą kaszankę- wyciągniętą z jelita, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, łyżkę masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki.

Pierogi z Kaszanką gryczaną

Z 30 dag mąki, jajka, wody zagnieść ciasto, cienko rozwałkować.

Kaszankę gryczaną wyciągnąć z jelita, rozgnieść widelcem i podsmażyć z cebulką na patelni na minimalnej ilości oleju. Nie doprawiać gdyż kaszanka jest bardzo dobrze i naturalnie przyprawiona.

Wycinać z ciasta kółka, układać na środku nadzienie – Kaszankę gryczaną.

Zalepić pierogi i gotować w lekko posolonej wodzie do wypłynięcia.

Paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane Pasztetem chłopskim

Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i wypełnić Pasztetem chłopskim.

Zwinąć w rulon, zakleić ciastem i pokroić na kawałki – paszteciki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ( 200 z termoobiegiem ) aż do zrumienienia.

Świetne do barszczu na ciepło i na zimno.

Parówki w cieście

Parówki pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

Sporządzić ciasto z 2 żółtek, 3 łyżek oleju, kilku łyżek wody i z ubitej piany z białek. Lekko osolić i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.

Zanurzać kawałki parówek w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.

Bigos ze Smażonką i Białym salcesonem

Do dużego garnka włożyć 75 dag kapusty kiszonej i 75 dag poszatkowanej kapusty białej.

Dodać pokrojoną w plasterki i uprzednio zrumienioną na patelni cebulę oraz 75 dag dowolnego mięsa np. chudego boczku wędzonego.

Następnie włożyć mięso do kapusty, dodać pokrojony w kostkę Salceson biały, 4 łyżki Smażonki, grzyby suszone, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz śliwki suszone, posolić do smaku. Zalać ½ litra wody i gotować. Dla lepszego smaku dolać pod koniec szklankę czerwonego wina. Gotować jeszcze przez 15 minut. Z wina powinien odparować alkohol.

Krupnik z Kaszanką białą

Ugotować wywar ze schabu, włoszczyzny i suszonych grzybów.

Do zupy włożyć Białą kaszankę- wyciągniętą z jelita, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, łyżkę masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki.

Pierogi z Kaszanką gryczaną

Z 30 dag mąki, jajka, wody zagnieść ciasto, cienko rozwałkować.

Kaszankę gryczaną wyciągnąć z jelita, rozgnieść widelcem i podsmażyć z cebulką na patelni na minimalnej ilości oleju. Nie doprawiać gdyż kaszanka jest bardzo dobrze i naturalnie przyprawiona.

Wycinać z ciasta kółka, układać na środku nadzienie – Kaszankę gryczaną.

Zalepić pierogi i gotować w lekko posolonej wodzie do wypłynięcia.

Paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane Pasztetem chłopskim

Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i wypełnić Pasztetem chłopskim.

Zwinąć w rulon, zakleić ciastem i pokroić na kawałki – paszteciki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ( 200 z termoobiegiem ) aż do zrumienienia.

Świetne do barszczu na ciepło i na zimno.

Parówki w cieście

Parówki pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

Sporządzić ciasto z 2 żółtek, 3 łyżek oleju, kilku łyżek wody i z ubitej piany z białek. Lekko osolić i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.

Zanurzać kawałki parówek w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.

Sałatka z Salcesonem białym włoskim

Salceson biały pokroić w kostkę, dodać fasolkę czerwoną, ananas pokrojony w kostkę, kukurydzę, por pokrojony w krążki, doprawić solą, pieprzem i majonezem.

Kaszanka biała z grilla

6-8 pęt Kaszanki białej wyciągnąć z jelita, rozgnieść widelcem. Dodać pokrojone w drobną kostkę: 4 pomidory, 2 jabłka, 1 paprykę czerwoną oraz cebulę pokrojoną w plastry.

Doprawić dwoma ząbkami rozgniecionego czosnku. Zawijać w małe porcje w folię aluminiowa i piec na rozgrzanym grillu. Kaszanka biała to doskonały produkt na grilla.

Grillowane szaszłyki z Kaszanki toruńskiej i Kiełbasy śląskiej z jabłkiem

Kaszankę toruńską wyciagnąć z jelita i pokroić na 2 cm plastry. Kiełbasę śląską również pokroić w 2 cm plastry. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, skropić sosem z cytryny i posypać cukrem-pudrem.

Na szpikulce do szaszłyków ponabijać na przemian kawałki Kaszanki, jabłka i Kiełbasy śląskiej.

Opiekać na ruszcie ok 10 minut z każdej strony.

Kaszanka przed pokrojeniem powinna być bardzo mocno schłodzona, wtedy plasterki nie będą rozpadać się przy nabijaniu na szpikulce.

Kiełbaski śląskiegrillowane w ostrym sosie

Kiełbaski posmarować z wierzchu oliwą. Przygotować sos: ¾ szklanki keczupu wymieszać z ziołami – tymiankiem, oregano, ostrą papryką, czosnkiem, pieprzem i solą.

Ułożyć kiełbaski na rozgrzanym ruszcie na tacy aluminiowej, podpiec delikatnie, polać sosem i piec dalej aż kiełbaski będą rumiane. W czasie pieczenia przewracać kilkakrotnie.

Jabłka nadziewane Kaszanką gryczaną pieczone na grillu

Jabłka obrać, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne.

Kaszankę wyciągnąć z jelita, rozgnieść widelcem. Jałka wypełnić kaszanką, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i ostrożnie ponakłuwać.

Zapiekać 10-15 minut na słabo rozgrzanym grillu.

Owoce wyjąć z folii i podawać na gorąco.