
Przepisy naszych klientów
Szybkie i łatwe przepisy naszych klientów – może znajdziecie inspiracje dla siebie!
Na początek — wyjątkowo szybka i równie przepyszna Sałatka z naszego salcesonu włoskiego autorstwa Jadwigi Smolińskiej, a poniżej przepisy z róźnych źródeł zebrane na przestrzeni wielu lat naszej działalności, a pamietajcie, że na rynku jesteśmy od 1991 roku!
Sałatka z Salcesonem białym włoskim
Salceson biały pokroić w kostkę, dodać fasolkę czerwoną, ananas pokrojony w kostkę, kukurydzę, por pokrojony w krążki, doprawić solą, pieprzem i majonezem.
Bigos ze Smażonką i Białym salcesonem
Do dużego garnka włożyć 75 dag kapusty kiszonej i 75 dag poszatkowanej kapusty białej.
Dodać pokrojoną w plasterki i uprzednio zrumienioną na patelni cebulę oraz 75 dag dowolnego mięsa np. chudego boczku wędzonego.
Następnie włożyć mięso do kapusty, dodać pokrojony w kostkę Salceson biały, 4 łyżki Smażonki, grzyby suszone, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz śliwki suszone, posolić do smaku. Zalać ½ litra wody i gotować. Dla lepszego smaku dolać pod koniec szklankę czerwonego wina. Gotować jeszcze przez 15 minut. Z wina powinien odparować alkohol.
Krupnik z Kaszanką białą
Ugotować wywar ze schabu, włoszczyzny i suszonych grzybów.
Do zupy włożyć Białą kaszankę- wyciągniętą z jelita, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew, łyżkę masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki.
Pierogi z Kaszanką gryczaną
Z 30 dag mąki, jajka, wody zagnieść ciasto, cienko rozwałkować.
Kaszankę gryczaną wyciągnąć z jelita, rozgnieść widelcem i podsmażyć z cebulką na patelni na minimalnej ilości oleju. Nie doprawiać gdyż kaszanka jest bardzo dobrze i naturalnie przyprawiona.
Wycinać z ciasta kółka, układać na środku nadzienie – Kaszankę gryczaną.
Zalepić pierogi i gotować w lekko posolonej wodzie do wypłynięcia.
Parówki w cieście
Parówki pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.
Sporządzić ciasto z 2 żółtek, 3 łyżek oleju, kilku łyżek wody i z ubitej piany z białek. Lekko osolić i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany.
Zanurzać kawałki parówek w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane Pasztetem chłopskim
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i wypełnić Pasztetem chłopskim.
Zwinąć w rulon, zakleić ciastem i pokroić na kawałki – paszteciki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ( 200 z termoobiegiem ) aż do zrumienienia.
Świetne do barszczu na ciepło i na zimno.
Kaszanka biała z grilla
6-8 pęt Kaszanki białej wyciągnąć z jelita, rozgnieść widelcem. Dodać pokrojone w drobną kostkę: 4 pomidory, 2 jabłka, 1 paprykę czerwoną oraz cebulę pokrojoną w plastry.
Doprawić dwoma ząbkami rozgniecionego czosnku. Zawijać w małe porcje w folię aluminiowa i piec na rozgrzanym grillu. Kaszanka biała to doskonały produkt na grilla.
Grillowane szaszłyki z Kaszanki toruńskiej i Kiełbasy śląskiej z jabłkiem
Kaszankę toruńską wyciagnąć z jelita i pokroić na 2 cm plastry. Kiełbasę śląską również pokroić w 2 cm plastry. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, skropić sosem z cytryny i posypać cukrem-pudrem.
Na szpikulce do szaszłyków ponabijać na przemian kawałki Kaszanki, jabłka i Kiełbasy śląskiej.
Opiekać na ruszcie ok 10 minut z każdej strony.
Kaszanka przed pokrojeniem powinna być bardzo mocno schłodzona, wtedy plasterki nie będą rozpadać się przy nabijaniu na szpikulce.
Kiełbaski śląskie grillowane w ostrym sosie
Kiełbaski posmarować z wierzchu oliwą. Przygotować sos: ¾ szklanki keczupu wymieszać z ziołami – tymiankiem, oregano, ostrą papryką, czosnkiem, pieprzem i solą.
Ułożyć kiełbaski na rozgrzanym ruszcie na tacy aluminiowej, podpiec delikatnie, polać sosem i piec dalej aż kiełbaski będą rumiane. W czasie pieczenia przewracać kilkakrotnie.
Jabłka nadziewane kaszanką gryczaną pieczone na grillu
Jabłka obrać, podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
Kaszankę wyciągnąć z jelita, rozgnieść widelcem. Jałka wypełnić kaszanką, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i ostrożnie ponakłuwać.
Zapiekać 10-15 minut na słabo rozgrzanym grillu.
Owoce wyjąć z folii i podawać na gorąco.
Polecamy!